Защо 4 ноември не е почивен? Вълчев: Малко са учебните дни!

Директорите трябвало да решат дали денят ще е учебен или присъствен
31 окт 2019 21:00, Анисия Иванова
10
Защо 4 ноември не е почивен? Вълчев: Малко са учебните дни!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Есенната ваканция на учениците сме я направили съзнателно, факт е, че нямаме достатъчно работни и учебни дни, за да обезпечим учебния план. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за есенната ваканция на учениците, която е от 1 до 3 ноември, включително. За нея директори на училища са заявили, че "това не е ваканция, защото всички тези дни по Кодекса на труда са почивни". 1 ноември е Денят на будителите, а след това - 2 и 3 ноември, са почивни дни.

На въпрос не е ли могло да има още 1 ден за почивка на учениците, министър Вълчев каза, че са били предложени няколко варианта за обсъждане на графика за учебното време и този се е оказал най-приемлив. Факт е, че имаме най-много почивни и неучебни дни, беше гласувана и промяна в Кодекса на труда, преди години, да се отпочиват празничните дни, когато са в събота и неделя.

Учебната година у нас започва сравнително късно в сравнение с останалите европейски страни, има и държави, които започват като нас - на 15 септември, но в повечето страни се започва училище в края на август или в началото на септември, каза образователният министър.

Той добави, че имаме и почивни дни през май, когато са и държавните зрелостни изпити, а и повече празнични дни. "И нямаме достатъчно дни да обезпечим учебната програма, като "сложим" и грипните ваканции, и другите извънредни дни, в които се почива, не можем да направим учебна година от 150 дни", коментира министър Вълчев, цитиран от БТА.

За понеделника след местните избори министър Вълчев каза, че по графика на учебното време този ден е определен като учебен. Възможност на директорите е там, където има изборни секции в училищата, денят да е учебен или неучебен, но присъствен. Това ще зависи за колко време ще може да се почистят и подредят класните стаи след изборите.

Учебен ден означава, че ще има учебни часове, а образователен ден е този, свързан с различни образователни дейности - дейности по интереси, посещения на обекти с образователно и културно значение. Ако се създаде добра организация, един такъв ден може да бъде по-полезен за свързването на знания и умения, за надграждането на знания и за провокирането на интереса на учениците за учене, каза министър Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че има училища с една-две изборни секции и в тях може бързо да се почистят и подредят класните стаи, но има и училища с по 20 и повече секции и ако има учебен процес в тях, той ще е формален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Малко... преди 4 години
Малко са щото *** ги карат да учат хиляди глупости !
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***! В Гейропа и Фащ почиват мн. често, с и без повод. Всеки месец имат по седмица ваканция! Тестовете им са елементарни, уроците също. На повечето места няма входящи и изходящи нива от рода на насила наложените тук, нито има матури! Обучението е незатормозяващо, учи се само най-важното, горе-долу както е тук до 4-ти клас... А уж щяхме да ги стигнем! Е как, питам? С тормоз ли?! ***!
8
0
 
12
 
! Отговори
Програмата преди 4 години
На учениците още от първи клас е пррърупана .Учат се излишни неща,а съществени се претупват.Не се развива мисленето,а се налага запаметяване.Така децата са фактически неграмотни,макар и да знаят нещо.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министър Вълчев да духа супата! Стига от министерството са затормозявали децата, нека имат време за игри и забавления,което е присъщо за децата! Всичко друго води към затъпяване! Ама така е - *** народ , слаба държава.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си го кажем директно ,в българското училище изобщо не се учи .
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам всички тьотки и тьотьовци от МОН да бъдат вързани на училищен двор в понеделник и да могат да обикалят на къс повод площ от метър на метър от 8 до 14 часа. И през това време да нямат право да влизат в училището дори до тоалетната. Аман от лелки и чичковци, които и хабер си нямат ни от образование, ни от възпитание и отглеждане на деца.Само глупости мислят и с глупости се занимават. В това време образованието затъва и яко рие в калта.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте си работата, книжни недомасленици, които не могат дори две изречения да прочетат с разбиране. Моето дете не го пратих в понеделник да обикаля като куче из двора с цялото училище и да се чуди как да си запълни времето. Няма да го пратя и другия понеделник.Да ви видя какво ще ми направите!Тик веници!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Наглеци такива, превърнахте училищата в интернати! Повечето европейски страни сумарно имат повече дни ваканция от нас, въпреки че започват по-рано учебната година. Сега по новата програма 4-класниците ще учат допълнителни 2 седмици. Защо? Какво ви пречат ваканциите, от които учениците имат нужда? Преседяването в училище не ги прави по-умни и грамотни, то се вижда на матурите. Всички мразим МОН!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много почивни и неучебни дни е така като кажат избиват рибата,коня,катериците,врабчетата и доста магарета. Ми той и министърът има най-много почивни дни в светът -3 месеца през лятото ,1 месец през зимата,отделно съботите и неделите и по-празниците по 2-3 седмици.Сигурно му се събират 4 работни месеца за цялата година.Ама... не се оплаква.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 ноември е празничен ден. 30 години Преход, 30 години олигокрация, 30 години капитализъм.